جوش صورت یک بیماری شایع پوستی است که همه ی افراد را در هر سنی درگیر می کند و ظاهر صورت را خراب و ناهموار نشان می دهد. خبر خوب این است که نقش تغذیه در جوش صورت تا حدی روشن و مشخص است و شما می توانید با پیشگیری های غذایی از بروز جوش صورت و مشکلات آن جلوگیری کنید. هر عاملی که بر ترش هورمون های ناشی از جوش تاثیر بگذارد از جمله عوامل ژنتیکی، تغذیه و تغییرات هورمونی می تواند باعث ایجاد جوش شود. شرایط محیطی مانند رطوبت بالا و همچنین استرس می تواند بیماری پوستی را تشدید کنند. در این مقاله قصد داریم به تاثیر و نقش تغذیه در جوش صورت بپردازیم و غذاهایی که جوش را تشدید می کنند معرفی کنیم تا انتها با ما همراه باشید.
جوش صورت و روتین تغذیه ای
بطور کلی وقتی منافذ پوست بسته می شوند، التهاب زیر پوستی باعث بروز جوش می شوند. بطور خاص ترش هورمون هایی چون هورمون های آندروژن، انسولین و فاکتور رشد بر این منافذ موثرند و نکته ی جالب توجه این است که تغذیه بر میزان ترشح هورمونها نقش دارد. بنابراین نقش تغذیه در جوش صورت غیر مستقیم است. یک بررسی جامع نشان داده است که بطور مشخص 146 نوع غذا در بروز جوش صورت موثرند که ما مهمترین آن ها را بررسی می کنیم.
نقش تغذیه در جوش صورت با خوردن چه خوراکی هایی ایجاد می شود؟
یکی از مهمترین خوراکی های که باعث بروز جوش می شوند، مصرف شکلات و شیر گاو است. همچنین خوردن غذاهای چرب می تواند بر ترشح هورمون ها موثر باشد. در بسیاری از افراد مصرف غذاها، نوشیدنی ها و خوراکی های با شاخص گلیسمی بالا که تغییرات ناگهانی در سطح قند خون شما ایجاد می کنند با بروز جوش صورت مرتبط هستند. از جمله خوراکی های با شاخص گلیسمی بالا می توان به
- نوشابه ها
- شیرینی جات مانند دونات
- انواع آبمیوه های غیر طبیعی و شیرین
- چیپس
- برنج سفید
- میلک شیک
- اشاره کرد.
تحقیقاتی که با هدف بررسی نقش تغذیه در جوش صورت روی بزرگسالان انجام گرفته است، نشان داد که افرادی که میوه، سبزیجات و غذاهای دریایی بیشتری مصرف می کنند و قند را در رژیم غذایی خود کاهش میدهند کمتر دچار آکنه می شوند. هدف بررسی بزرگسالان در این مطالعه این بود که کمتر دچار نوسانات و تغییرات هورمونی می شوند.
بنابراین یک رژیم غذایی با گلیسمی پایین آکنه را کاهش می دهد زیرا این رژیم افزایش قند خون را از بین می برد. وقتی قند خون شما بالا می رود، باعث التهاب در سراسر بدن شما می شود. این موضوع همچنین باعث می شود بدن شما سبوم بیشتری بسازد، سبوم ماده ای چرب در پوست شما است. باید بدانید که هم التهاب و هم سبوم اضافی می تواند منجر به آکنه شود.
آیا ماست و پنیر باعث ایجاد جوش می شوند؟
هیچ مدرکی وجود ندارد که ماست یا پنیر می تواند جوش های آکنه را افزایش دهد. در حالی که شیر گاو برخی از اوقات باعث بروز جوش می شود، اما هیچ موردی وجود ندارد که محصولات ساخته شده از شیر، مانند ماست یا پنیر، منجر به جوش های بیشتر شود.
برای درمان جوش صورت چه کنیم؟
باید بدانید که فقط نوع غذا در بروز جوش صورت نقش ندارد. بلکه تمیز نگه داشتن صورت و داشتن یک روتین برای پوست که منافذ را تمیز نگه دارد و از التهاب پوستی جلوگیری کند بسیار اهمیت دارد. اگر مستعد جوش هستید پیشنهاد می کنیم مقاله ی درمان پوست چرب و جوشدار را حتما مطالعه کنید.
غذاهایی که به جنگ جوش میروند
۱. میوهها و سبزیجات تازه
این گروه از غذاها سرشار از آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنیاند که به مبارزه با رادیکالهای آزاد و کاهش التهاب پوست کمک میکنند. ویتامینهایی مانند A، C، و E نقش محافظتی دارند و پوست را سالم نگه میدارند.
بیشتر بدانید: چگونه از پودر سنجد برای چاقی صورت استفاده کنیم؟
۲. غذاهای سرشار از روی (زینک)
روی یکی از مواد معدنی کلیدی برای سلامت پوست است. تحقیقات نشان دادهاند که سطح پایین روی در بدن میتواند با بروز آکنه مرتبط باشد. منابع خوب روی شامل تخممرغ، حبوبات، گوشت قرمز کمچرب، تخمه کدو، و غلات کامل هستند.
۳. اسیدهای چرب امگا-۳
امگا-۳ در کاهش التهاب و متعادلسازی هورمونها نقش دارد. ماهیهای چرب مانند سالمون، گردو، دانهی چیا و تخمکتان منابع خوبی از این چربی مفید هستند.
۴. پروبیوتیکها
مواد غذایی حاوی پروبیوتیک مانند ماست پروبیوتیک، کفیر و سبزیجات تخمیری مثل کیمچی و کلم ترش میتوانند سلامت روده را بهبود بخشند، که در نهایت به کاهش التهاب و بهبود آکنه کمک میکند.
چه عواملی باعث کاهش جوش صورت می شوند؟
ورزش با افزایش گردش خون میزان سموم بیشتری از بدن را دفع می کند. تابش نور خورشید به طور مستقیم می تواند باعث بسته شدن منافذ و ایجاد و بروز جوش شود. استفاده از ضد آفتاب های غیر چرب می تواند خطر بروز جوش صورت را کاهش دهد. رعایت بهداشت شخصی از جمله تعویض مداوم روبالشتی ها، تمیز کردن وسایل شخصی که بطور مداوم با صورت در تماس هستند از جمله موبایل و برس و سایر وسایل است که می توانید بطور مداوم آن ها را تمیز کنید تا از انتقال باکتری و بروز جوش جلوگیری شود. استرس از جمله عواملی است که باعث تغییر هورمونها و بروز جوش صورت می شود. برای مقابله با آن می توانید ورزش کنید، خود را در موقعیت های تنش زا قرار ندهید و به اندازه بخوابید.
چرا قبل از پریود جوش میزنیم؟
یکی از موراد بسیار شایع در خانم ها ایجاد جوش درست قبل از چرخه ی قاعدگی یا پریود است. علت این امر این است که در روزهای منتهی به پریود، سطح استروژن کاهش و پروژسترون افزایش پیدا میکنه. این تغییرات باعث تحریک غدد چربی میشن و در نتیجه، پوست چربتر شده و مستعد بستن منافذ و ایجاد جوش میشه. برای پیشگیری از جوش های پریودی بهتر است مراقبت های پوستی خود را در این بازده زمانی افزایش دهید و سعی کنید مدت بیشتری پوست خود را تمیز نگه دارید.